kosten scheiding en belastingaangifte

Zijn de gemaakte kosten van uw scheiding aftrekbaar bij belastingaangifte?

Een scheiding is vaak een behoorlijke financiële investering. Goed om te weten welke kosten u mag aftrekken van uw inkomstenbelasting. Graag geef ik u hierover duidelijkheid.  

Kosten die niet aftrekbaar zijn:
Divorce Specialist Amsterdam zet voor u de belangrijkste kosten na een scheiding op een rij die niet op de aftrekpost horen.

Hypotheekrenteaftrek na echtscheiding
Volgens de Belastingdienst worden de meeste fouten bij de aangifte gemaakt als ex-partners een gezamenlijk huis hebben. Per persoon mag je maximaal de helft van de hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. In de praktijk wordt vaak het volledige bedrag als aftrekpost opgegeven, en dat mag niet. Blijft één van de ex-partners in de woning wonen? Dan is het afhankelijk van de situatie of de betaalde (hypotheek)rente aftrekbaar is of niet.

Kinderalimentatie is niet aftrekbaar
Met kinderalimentatie worden de kosten betaald die gepaard gaan met de opvoeding en verzorging van de kinderen na de scheiding. Sinds januari 2015 is kinderalimentatie is niet meer aftrekbaar. Ontvangt u kinderalimentatie van uw ex-partner? Dan is het niet nodig om dit aan te geven in uw belastingaangifte.

Kosten die wél aftrekbaar zijn:
Er zijn kosten omtrent de scheiding die wél aftrekbaar zijn en u kunt aangeven in de belastingaangifte waardoor de te betalen inkomstenbelasting lager uitvalt.

Partneralimentatie
Bent u degene die partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner, dan mag u dat als betaler opvoeren als aftrekpost. Per 1 januari 2020 geldt dat voor inkomens vanaf € 68.507 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 46%. Wanneer u partneralimentatie ontvangt, wordt dit gezien als inkomen. Hier moet wél belasting over betaald worden.

Advocaatkosten
Is er bij de echtscheiding sprake van tussenkomst van een advocaat? Dan zijn de advocaatkosten over het algemeen aftrekbaar van de belasting. Denk hierbij aan de kosten die u moet maken om partneralimentatie (inkomen) te krijgen. De kosten voor de procedure of juridische hulp bij het regelen van een boedelscheiding zijn niet aftrekbaar.

Gebruik de scheiden-checklist
Wilt u voorkomen dat u fouten maakt bij uw belastingaangifte na uw echtscheiding? De Belastingdienst heeft een handige checklist gemaakt waarbij u kunt zien welke zaken geregeld moeten worden: Checklist scheiden. De checklist werkt op basis van meerkeuzenvragen. Hierdoor krijgt u altijd een persoonlijke checklist gepresenteerd.

2 gedachten over “Zijn de gemaakte kosten van uw scheiding aftrekbaar bij belastingaangifte?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *