3 belangrijke onderwerpen voor het goed regelen van je scheiding

3 belangrijke onderwerpen voor het goed regelen van je scheiding met mediation

1: Regel afspraken omtrent de kinderen goed in

Deze zet ik op de eerste plek, dé reden dat ik ooit ben gaan werken als mediator en scheidingsspecialist is omdat ik in de jeugdzorg heb kunnen zien wat de invloed op kinderen is als ouders niet meer als team kunnen samenwerken. Door ouderschap goed te regelen, voorkom je een vechtscheiding. Voor jullie zelf fijn, maar vooral voor de kinderen. En hoe fijn is het als jullie kinderen later met trots kunnen terug kijken naar jullie als ouders, die ouderschap als team zijn blijven vormgeven. Als mediator zal ik geen partij kiezen voor één van jullie, echter als ik een partij zou moeten kiezen, kies ik voor het kind.

In het ouderschapsplan staat opgenomen wat jullie afspreken over:

  • hoe je de kinderen heeft betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan;
  • hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling), of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • hoe je hoe vaak u elkaar informeert over uw kind;
  • hoe je samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Het vaststellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht. Maar dat vind ik niet eens het belangrijkste. Ik gun jullie en jullie kinderen een prettig vervolg van de opvoeding, waarbij jullie optimaal samenwerken. Jullie blijven voor de kinderen uiteraard de allerliefste ouders van de hele wereld!

2: Financiële en fiscale aspecten

Vaak weten mijn klanten vooraf niet wat het huwelijk zakelijk eigenlijk inhoudt. Er is ‘ja’ gezegd tegen de liefde, tegen de romantiek. Op zo’n moment ligt veel focus op ‘de mooiste dag van je leven’ en niet op de zakelijke aspecten. Deze komen vaak als een grote verrassing, meestal niet in de positieve zin van het woord, tijdens de scheiding aan de orde. Het is niet voor niks dat ik preventieve of premarital mediation aanbied, weet waar je ‘ja’ tegen zegt. En stel op maat gemaakte huwelijkse voorwaarden op die passen bij jullie situatie. Scheiden vergt maatwerk. Snel snel alles inregelen kan uiteraard, je wilt achteraf echter niet geconfronteerd worden met de belastingdienst die een door jullie zelf opgestelde verdeling kan zien als schenking. Uiteraard is het ook van belang welke onderdelen als gezamenlijk beschouwd worden en welke niet, om zo tot een goede verdeling te komen. Een verdeling die goed voelt voor jullie, en die fiscaal gezien ook klopt.

Zorg dat je me een mediator samenwerkt die geregistreerd is, MfN of ADR. Hoe vaak ik om me heen hoor dat mediators geen registratie hebben. Ik neem aan dat je je wilt kunnen beroepen op het tuchtrecht indien het nodig is? En dat de mediator ook zorgt dat kennis en kunde op orde is en blijft door het volgen van bijscholing.

Neem ook gerust vast een kijkje op de site van NIBUD, daar is van alles te vinden over wat belangrijk is in te regelen bij de scheiding, regels voor de alimentatieberekening, inboedel verdelen bij scheiding, de kosten van de kinderen en noem het maar op.

3: Juridische aspecten

Als laatste vermeld, voor mij het minst belangrijk, hoe krom het mag klinken. Juridische aspecten, oftewel hoe het volgens de wet of het rechtssysteem ingeregeld zou worden. Het is belangrijk er kennis van te vernemen. Nog belangrijker vind ik dat jullie zaken dusdanig afspreken dat jullie daar allebei tevreden mee zijn, de win-winsituatie. Graag breng ik wel zaken inzichtelijk en laat ik jullie meekijken door de bril van een rechter. Bijvoorbeeld over partneralimentatie, daar kunnen jullie van afzien, ik laat je graag zien waar je afstand van doet.

 

Zoeken jullie professionele begeleiding bij de scheiding met aandacht voor bovenstaande aspecten?  Wees welkom bij Divorcespecialistamsterdam.nl. Te bereiken op 06-42841251, of neem contact op via info@divorcespecialistamsterdam.nl

Divorce Specialist Amsterdam werkt nauw samen met deskundige professionals die het vak van de mediator verstaan.

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist die kan helpen bij een het goed regelen van alles dat komt kijken bij een scheiding.

Are you non Dutch or expat that looks for help with your divorce: Also available in English on Divorcespecialistamsterdam.nl

#inboedelverdelenbijscheiding #NIBUD #divorcespecialistamsterdam #loveislove #oudersblijvennascheiding #maatwerkbijscheiding #mediation #huisverkopennascheiding #gemeenschapvangoederen #huwelijksevoorwaarden #hyptheeknascheiding #financieelspecialist #eigenwoningreserve #uitelkaar #expatmediation #divorceamsterdam #mediationamterdamenglish #divorcesecialistamsterdam#inboedelverdelenbijscheiding #NIBUD #divorcespecialistamsterdam #loveislove #oudersblijvennascheiding #maatwerkbijscheiding #mediation #huisverkopennascheiding #gemeenschapvangoederen #huwelijksevoorwaarden #hyptheeknascheiding #financieelspecialist #eigenwoningreserve #uitelkaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *