ouderschapsplan

๐—ช๐—ฒ๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป!

Het is verplicht een ouderschapsplan te overhandigen, als bij een scheiding kinderen betrokken zijn. Dit geldt zowel als je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. De rechtbank ziet hier op toe. Ook als je als samenwonenden uit elkaar gaat ben je verplicht een ouderschapsplan te overhandigen. Voor meer informatie verwijs ik je naar de website van Rijksoverheid.ย 

๐—œ๐—ธ ๐˜‡๐—ฒ๐—ด ๐˜„๐—ฒ๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป!

Natรบรบrlijk kunnen we niet om de wet heen, dus een aantal aspecten uit het ouderschapsplan zullen zeker meegenomen moeten worden. Het woord โ€˜planโ€™ geeft naar mijn idee alleen intenties aan, intenties die je op papier zetโ€ฆ omdat het moet. Het moet volgens mij niet om intenties gaan! En niet omdat het moet!

Wil jij het zodanig regelen, dat het in de praktijk ook goed uitvoerbaar is? Afspraken op papier, die jullie ondersteunen bij de uitvoering? Hopelijk belandt het document in de keukenla en kijk je er niet meer naar om. Omdat de afspraken duidelijk zijn, omdat jullie het samen goed geregeld hebben.

Naar mijn mening moet het gaan om een werkbare regeling. Concrete afspraken over hoe jullie ouderschap in de praktijk opnieuw gaan vormgeven. Praktische afspraken dus, afgestemd op jullie dagelijkse praktijk.

  • Het moet gaan over hoe jullie alles omtrent jullie kinderen samen gaan afspreken en regelen.
  • Het moet gaan om: โ€˜wat alsโ€ฆ.?โ€™ Als er bijvoorbeeld een nieuwe partner in beeld komt. Of als er iets gebeurd met รฉรฉn van de gezinsleden. En vooral hoe jullie dat in de praktijk gaan regelen.
  • Frustraties over en weer moeten voorkomen worden. Dat heeft namelijk grote invloed op jullie kinderen. Elke week dezelfde diepe zucht, of rollen met de ogen bij het brengen of halen van de kinderenโ€ฆ Laten we het zo regelen dat dat niet nodig is. Omdat jullie het goed gaan regelen met elkaar.

๐—ข๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด

Wij spreken liever van een ouderschapsregeling. Je gaat het ouderschap samen regelen, praktische zaken inregelen en doen. Een praktische insteek voor alles wat met de opvoeding van jullie kinderen te maken heeft. En op maat voor jullie gemaakt. Geen enkel gezin is hetzelfde, geen enkele ouder is hetzelfde en elk kind is uniek! Dat vergt maatwerk, dat vergt een ouderschapsregeling.

De ouderschapsregeling wordt vaak in verband gebracht met een scheiding, maar kan ook prima vooraf of tijdens een relatie opgesteld worden. Het heeft namelijk ook een preventieve functie.

๐—ช๐—ฎ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฟ๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ป๐—ด:

  • In een scheidingsproces, als een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenleving wordt ontbonden.
  • Als jullie een โ€˜Modern Familyโ€™ zijn bijvoorbeeld. Als jullie kinderen hebben uit een vorige relatie om de nieuwe situatie goed met elkaar af te stemmen. Hierbij zal o.a. aandacht zijn voor hoe je de kinderkosten verdeelt en hoe je vakanties op elkaar afstemt. Waar betrek je de andere ouder(s) ook bij?
  • Zijn jullie twee vaders of twee moeders die samen met een alleenstaande of ander stel kiezen voor het ouderschap? Ook dan is de ouderschapsregeling ideaal om samen tot goede afspraken te komen. Afspraken die in jullie dagelijkse praktijk goed uitvoerbaar zijn.
  • Tijdens een relatie! Steeds vaker benaderen mensen mij om tijdens een relatie goede afspraken te maken over ouderschap. Om elkaars kwaliteiten te bekrachtigen en verwachtingen van elkaar helder te hebben. Ook omdat ouders niet altijd zeker zijn of de relatie langdurig gaat zijn. Stel dat zij ooit elkaar zouden gaan, dan zijn ze voorbereid op hoe ze als team kunnen blijven samenwerken.

De ouderschapsregeling is duidelijk zeer zinvol als je uit elkaar gaat, of je nu samenwoont of getrouwd bent. Het gaat erom dat je samen zaken goed regelt!

Wil jij meer weten over de ouderschapsregeling, wees welkom voor een kosteloos informatiegesprek bij Divorcespecialistamsterdam.nl. Ik ben te bereiken op 06-42841251, of neem contact op via info@divorcespecialistamsterdam.nl

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist voor het vormgeven van ouderschap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *