๐—ธ๐—ผ๐—ผ๐—ฝ๐˜„๐—ผ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด

Koopwoning bij scheiding

Bij een scheiding komt zoveel kijken, wij streven er naar jullie zo snel als mogelijk inzicht te geven in jullie nieuwe financiรซle situatie, dat geeft rust. Ook een knoop doorhakken over de al dan niet gezamenlijke koopwoning geeft rust. Het kan een complexe โ€˜knoopโ€™ zijn, de enorme prijsstijging van huizen maakt het er niet altijd gemakkelijker op. Hopelijk brengt dit artikel je tot inzichten.

๐—•๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐˜„๐—ถ๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ถ๐˜€

Meestal is de koper de eigenaar van de woning, lijkt logisch. Maar door een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan dit veranderen. Geheel afhankelijk van welk huwelijksgoederenregime sprake is.

๐™ƒ๐™ช๐™ฌ๐™š๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™ ๐™จ๐™š ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง๐™ฌ๐™–๐™–๐™ง๐™™๐™š๐™ฃ ๐™ค๐™› ๐™ฅ๐™–๐™ง๐™ฉ๐™ฃ๐™š๐™ง๐™จ๐™˜๐™๐™–๐™ฅ๐™จ๐™ซ๐™ค๐™ค๐™ง๐™ฌ๐™–๐™–๐™ง๐™™๐™š๐™ฃ

Kijk eerst of jullie huwelijkse voorwaarden hebben opgesteld bij de notaris. Bij een geregistreerd partnerschap heten dit partnerschapsvoorwaarden. In deze afspraken kan bijvoorbeeld staan:

  • Wie de eigenaar van de woning is
  • Wie er in de woning mag blijven na een scheiding

Je kunt bijvoorbeeld afgesproken hebben dat de woning van jullie samen is, ook al is dat volgens de wet niet zo.

๐˜ผ๐™ก๐™œ๐™š๐™๐™š๐™ก๐™š ๐™‚๐™š๐™ข๐™š๐™š๐™ฃ๐™จ๐™˜๐™๐™–๐™ฅ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™œ๐™ค๐™š๐™™๐™š๐™ง๐™š๐™ฃ

Indien jullie getrouwd zijn voor 1 januari 2018, dan zijn jullie -mits niet anders vastgelegd – getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Zijn jullie getrouwd in algehele gemeenschap van goederen of bestaat er geregistreerd partnerschap? En hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als รฉรฉn van jullie het huis kocht vรณรณr het huwelijk.

Jullie zijn allebei verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Dit heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Betaalt รฉรฉn van jullie niet? Dan kan de bank van de ander eisen dat die de hele woningschuld betaalt.

๐˜ฝ๐™š๐™ฅ๐™š๐™ง๐™ ๐™ฉ๐™š ๐™œ๐™š๐™ข๐™š๐™š๐™ฃ๐™จ๐™˜๐™๐™–๐™ฅ ๐™ซ๐™–๐™ฃ ๐™œ๐™ค๐™š๐™™๐™š๐™ง๐™š๐™ฃ

Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Je trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen, zoals daarvoor. Hebben jullie beperkte gemeenschap van goederen? En hebben jullie geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan is het huis van jullie samen als:

  • jullie samen de woning kochten vรณรณr het huwelijk of geregistreerd partnerschap
  • een van jullie de woning kocht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap
  • Kocht een van jullie de woning vรณรณr het huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is die persoon de eigenaar.

๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ธ ๐˜€๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—ณ๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป

Nu jullie weten wie volgens het huwelijksgoederenregime de eigenaar is van de woning, volgt een nog belangrijkere tip; maak samen afspraken. Met andere woorden; Wat wensen jullie? Wat zijn jullie belangen? Komen jullie anders overeen dan dat volgens het huwelijksgoederenregime het geval is, dan is het verstandig je goed te laten informeren over (fiscale) gevolgen. In dergelijke situatie denkt Divorce Specialist Amsterdam graag met je mee

Is een van jullie de eigenaar van de woning? Dan moet de andere partner de woning verlaten. In jullie vaststellingsovereenkomst scheiding kunnen jullie iets anders afspreken, indien jullie dit beiden wensen. Jullie kunnen bijvoorbeeld afspreken dat de ander tijdelijk mag blijven om voor de kinderen te zorgen.

Zijn jullie beiden eigenaar van de woning? Dan kunnen jullie de woning verdelen of verkopen. Probeer hier samen afspraken over te maken.

๐™’๐™ค๐™ฃ๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™™๐™š๐™ก๐™š๐™ฃ

Spreek eerst af wie er in de koopwoning blijft. De woning en de hypotheek moeten dan op naam komen van de persoon die blijft. Hiervoor moet deze persoon toestemming krijgen van de bank.

Is de woning meer waard dan de hypotheekschuld die over is? Dan heeft de woning overwaarde. De blijvende partner betaalt de helft van de overwaarde aan de vertrekkende partner. Dit heet uitkopen.

Is de woning minder waard dan de hypotheekschuld die over is? Dan heeft de woning onderwaarde. De vertrekkende partner betaalt de helft van de onderwaarde aan de partner die in de woning blijft.

De kosten voor het omzetten van de hypotheek en kosten notaris worden doorgaans betaalt door degene die in de woning blijft (kosten koper). Mits jullie daar onderling andere afspraken over willen maken, jullie bepalen tenslotte.

๐™’๐™ค๐™ฃ๐™ž๐™ฃ๐™œ ๐™ซ๐™š๐™ง๐™ ๐™ค๐™ฅ๐™š๐™ฃ

Besluiten jullie de woning te verkopen? Dan betalen jullie eerst van de winst de hypotheekschuld die nog open staat. Van de rest van het geld krijgt u ieder de helft (of anders indien dit zo is overeengekomen in de huwelijkse voorwaarden).

Houden jullie na de verkoop nog een schuld over? Dan zijn jullie daarvoor allebei hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dan eisen dat een van jullie hele bedrag betaalt. De persoon die alles betaalt, kan wel bij de ander zijn deel terugeisen. Hebben jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt dit fonds mogelijk de schuld. Daarna hebben jullie een schuld bij de NHG. De NHG kan onder voorwaarden kwijtschelding geven voor deze schuld.

๐™€๐™ž๐™œ๐™š๐™ฃ๐™ฌ๐™ค๐™ฃ๐™ž๐™ฃ๐™œ๐™ง๐™š๐™จ๐™š๐™ง๐™ซ๐™š

Koop je een nieuwe woning en neem je de (positieve) overwaarde mee? Houd er dan rekening mee dat dit voor wat betreft de hypotheekrenteaftrek fiscale gevolgen kan hebben. De eigenwoningreserve ontstaat door overwaarde na verkoop van een eigen woning. Als je de eigen woning reserve niet gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning dan mag je over dat deel geen hypotheekrenteaftrek opvoeren. Deze fiscale verplichting van inleg van de overwaarde vervalt na 3 jaar. Als je dus na 3 jaar een nieuwe woning koopt, dan ben je niet verplicht om de eerdere overwaarde te investeren en heb je weer het recht om volledig gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je besluit om de overwaarde in eigen zak te houden en wel volledig gaat financieren dan koop je op dat moment ook een nieuwe woning en word je fiscaal wel geacht die overwaarde te hebben geรฏnvesteerd. Het is niet zo dat je na 3 jaar dan wel weer recht hebt op volledige hypotheekrenteaftrek. Het vervallen van de eigenwoningreserve geldt alleen maar wanneer je een aantal jaren geen eigen woning hebt gehad. Die 3 jaren gaan in op moment van overdracht van de woning.

๐˜ผ๐™ก๐™ก๐™š๐™—๐™š๐™ž ๐™š๐™ž๐™œ๐™š๐™ฃ๐™–๐™–๐™ง ๐™—๐™ก๐™ž๐™Ÿ๐™ซ๐™š๐™ฃ

Kunnen of willen jullie het huis niet verkopen? Dan kunnen jullie beide eigenaar blijven en afspreken wie er mag wonen en wie de hypotheek betaalt. Jullie kunnen dit ook tijdelijk afspreken. Het kan redelijk zijn dat de partner die blijft, de hypotheek betaalt. De bank heeft niets te maken met deze afspraken. Die kan van jullie allebei eisen om de hele hypotheekschuld te betalen. Een reden om samen eigenaar te blijven kan bijvoorbeeld โ€˜Bird nestingโ€™ zijn. Bird nesting houdt in dat de kinderen in hetzelfde huis blijven wonen en de ouders elkaar afwisselen en in de week dat de ouder de kinderen niet heeft elders woont. Indien je ervoor kiest samen eigenaar te blijven, maak daarover dan duidelijke afspraken.

๐—ญ๐—ผ๐—ฟ๐—ด ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ด ๐—ฎ๐—ฑ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ณ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐—ป๐—ฐ๐—ถ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐—ถ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐˜ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ต๐˜†๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—ฒ๐—ธ

Daar waar Divorce Specialist Amsterdam je ondersteunt bij het hele scheidingsproces van A tot Z, gun ik jullie ook goede ondersteuning bij het bezien van mogelijkheden van de nieuwe hypotheek. Ten behoeve van het behouden van de huidige woning of ten behoeve van de aankoop van een nieuwe woning. Een hypotheekverstrekker die ook als financieel specialist goed met je mee kan denken raad ik aan. Bijvoorbeeld over wat de doen met vermogen, investeringen, wat te doen met de overwaarde รฉn ook wat wel en wat niet te verzekeren.

Wil jij meer weten over scheidingsbegeleiding met aandacht voor de nieuwe woonsituatie, wees welkom voor een kosteloos informatiegesprek bij Divorcespecialistamsterdam.nl. Te bereiken op 06-42841251, of neem contact op via info@divorcespecialistamsterdam.nl

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist die kan helpen bij een het goed regelen van alles dat komt kijken bij een scheiding.

#huisverkopennascheiding #gemeenschapvangoederen #huwelijksevoorwaarden #hyptheeknascheiding #financieelspecialist #eigenwoningreserve #uitelkaar #divorcespecialistamsterdam #ouderschapnascheiding #divorcespecialistamsterdam #mediation #loveislove #koopwoningnascheiding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *