4 tips voor gescheiden ouders, kerst na je scheiding

4 tips voor gescheiden ouders, kerst na je scheiding

4 tips voor gescheiden ouders, kerst na je scheiding. Over een week is het kerst, ligt het aan mij of is dit jaar vliegensvlug voorbij? Ineens staat de kerstman op de stoep. Mijn gedachten gaan uit naar al die mooie mensen die Divorce Specialist Amsterdam dit jaar heeft mogen helpen bij hun scheiding, en de eerste kerst die ze zonder elkaar gaan vieren. En ook naar diegene die weten dat het einde van de relatie in zicht is, en de kerst samen gaan doorbrengen.

De eerste Kerst na een scheiding is misschien wel het aller moeilijkst. Wat eerst een gezellig samen zijn was met het gezin, wordt tijdens de feestdagen een verdeelde situatie bij iedere ouder apart. De ene dag bij de vader en de andere dag bij de moeder.

Hopelijk draagt deze blog bij een aan mooie kerst, voor de kinderen en voor jou. Het is jullie zo gegund!

Tip 1 – Zorg goed voor jezelf

Cliché, daarom niet minder waar. Je kent vast de instructies van de stewardessen voordat het vliegtuig opstijgt; eerst breng je zelf het zuurstofmasker naar je mond, daarna naar die van je kind. Waar krijg jij op dit moment energie van? Wat is jouw zuurstofmasker? Is dat een wandeling, een meditatieoefening, het lezen van een boek, schreeuwen op het strand, luisteren naar je favoriete nummer. Wat het ook is: Doe het. En wie is er op dit moment voor jou? Zorg dat je je verhaal kan doen en dat je mensen om je heen hebt waar je steun van krijgt. Dat is ook zorgen voor jezelf.

Tip 2 – Zet het kind centraal en gun elkaar het ouderschap

Daarmee zijn we bij de volgende tip aangekomen: zet je kind centraal en niet de relatie die er was, ook in het contact met je ex partner. Probeer elkaar niet allereerst te zien als ex geliefden, maar vooral als collega-ouders die samen een team vormen. Ook al is jullie liefdesrelatie voorbij, je blijft toch altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun je kind het goede contact met jullie allebei. Gun elkaar dan ook voluit dat ouderschap. Dit betekent dat je met overtuiging en doelbewust, actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. En door zo alle aandacht te verleggen op je kind en op je relatie als ‘ouder-team’ schuift jullie ex partnerrelatie naar de achtergrond.

Wat enorm kan helpen bij gevoelens van irritatie en verongelijktheid, is om alle boodschappen die jij je collega ouder wil zenden te beginnen met “Ik…”, maak er altijd Ik-boodschappen van. Niet “Jij doet ook altijd maar wat zonder te overleggen!” maar “Ik zou het fijn vinden om alles in goed overleg te doen.” Geef aan wat je wenselijk zou vinden in plaats van wat je niet wenselijk vindt. Daarmee haal je de angel uit het zinloze spelletje van ‘aangevallen worden en jezelf verdedigen’.

Vraag de kinderen wat ze zelf willen. Ouders zijn soms geneigd om in te vullen wat de kinderen fijn vinden. Toch kunnen kinderen heel goed aangeven wat ze fijn vinden en graag willen. Dus kijk en luister goed naar de wensen van de kinderen. Het beste advies komt in dit geval van de kinderen zelf.

Tip 3 – Maak nieuwe tradities – richt je op ‘making memories’

Doe je best om in je eigen tijd met je kinderen mooie nieuwe gewoonten en tradities te creëren. Met een nieuwe traditie leg je de focus op het mooie van nu, en help je het verdrietige van het verlies van vroeger, het oude en vertrouwde te verwerken en positief om te buigen. Zo verover jij de feestdagen voor jezelf weer terug. Het vieren van de feestdagen na een scheiding is lastig maar niet onmogelijk, zeker niet als je je richt op het creatief nieuwe wegen inslaan met je kinderen.

Tip 4 – Plan alles overzichtelijk met aandacht voor rust en structuur

Het allermooiste voor de kinderen, zeker als ze nog erg jong zijn, is als de periode van de feestdagen zoveel mogelijk in de buurt blijft van jullie normale regeling. Voor de jongsten is rust zeer belangrijk; niet teveel overdrachten, heen en weer gereis, van hot naar her ‘gesleep’. Dit geeft enorm veel stress voor een kind en niemand wordt daar gelukkig van. Wat langere perioden bij iedere ouder kunnen verblijven, is voor kinderen erg prettig – misschien beide kerstdagen bij de ene ouder en beide dagen met oud en nieuw bij de andere ouder? En dan het volgende jaar omgewisseld. Dat vraagt wel van je als ouder op de dagen dat je de kinderen niet hebt, dat je dan goed voor jezelf zorgt! Zie de laatste tip van deze blog. Maar in deze tip gaat het vooral om zorgen voor de kinderen: kijk naar je kind, luister naar hem, vraag naar haar wensen, daar komt het beste advies wat je als ouder kunt halen vandaan. En nog gratis ook…

Een liefdevolle kerst gewenst en de beste wensen voor 2022!

 

Kosteloos informatiegesprek: 

Wil jij meer weten over het scheidingsproces of over ouderschap vormgeven na de scheiding? Wees welkom voor een kosteloos informatiegesprek bij Divorcespecialistamsterdam.nl. Te bereiken op 06-42841251, of neem contact op via info@divorcespecialistamsterdam.nl

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist die kan helpen bij een het goed regelen van alles dat komt kijken bij een scheiding.

#kerstnascheiding #alleenstaandeouder #4tipsvoorgescheidenouders #scheidingsmelding #scheidendoejesamen #respectvolscheiden #scheidingsspecialist #mediator #mediatoramsterdam #divorcespecialistamsterdam #loveislove #oudersblijvennascheiding #dekinderenscheidenmee #scheiding #modernfamily

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *