co-ouderschap

4 tips om co-ouderschap goed te kunnen uitvoeren na scheiding

Welke afspraken moet je maken als je als ouders kiest voor een co-ouderschap na een scheiding? Naast praktische zaken zijn er ook geldzaken te regelen. In dit blog vind je informatie en handvatten.

Tip 1: Vorm een team van co-ouders, collega ouders

Jullie gaan scheiden, of zijn al gescheiden. De relatie leg je neer, ouderschap blijft. Makkelijker gezegd dan gedaan, niet waar?

Wat ik in de praktijk vaak zie, is dat het lastig kan zijn om tot keuzes te komen over de ouderschapsregeling, als men blijft hangen in frustraties boosheid of verwijten. Bedenk je goed of deze te maken hebben met de relatie of met ouderschap.

Het is in het belang van de kinderen dat ouders over belangrijke zaken kunnen communiceren. Ik spreek graag over een team, over collega-ouders, hebben we niet allemaal eens een collega gehad die je achter het behang zou willen plakken? Waar je liever niet mee samenwerkt, maar heel veel andere keuze is er niet, en het lukt dan toch? Dat is binnen een team van ouders niet heel veel anders, de kinderen hebben jullie allebei nodig.

Blijven jouw emoties en frustraties je in de weg staan om goed ouderschap te kunnen vormgeven, geef het aan tijdens het traject. Ga onderzoeken wat jij nodig hebt om weer verder te kunnen. Zijn er zaken die je nog wil gaan verwerken? Wat heb je nodig om de ander te vergeven? Vergeven, dat doe je niet voor de ander, dat doe je voor jezelf. De Engelse uitspraak vind ik een mooie “forGIVE to forGET’.

Tip 2: Maak een overzicht van de daadwerkelijke kosten die jullie nu maken.

Na een scheiding zijn jullie als ouders verplicht de kosten te betalen voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald.  Binnen het traject van de scheiding wordt inzichtelijk gemaakt, middels een berekening wat de kinderalimentatie zou zijn indien jullie voor de regeling kinderalimentatie zouden kiezen. Binnen mijn trajecten neem ik graag met ouders door hoe zij wensen samen te werken en wensen om te gaan met de kinderkosten. Daarvoor adviseer ik voor jezelf, voor jullie zelf, een overzicht te maken van de kosten die er nu voor de kinderen gemaakt worden, uitgaande van de situatie waarin jullie (nog) samen zijn. Ik informeer jullie dan graag, op basis van jullie eigen wensen, belangen en behoeften, over een optie om het op een andere manier vorm te geven. Van belang is dat dit alles goed wordt vastgelegd en dat er indien nodig een mogelijkheid wordt ingeregeld dat de alimentatiegerechtigde ingang blijft houden bij het LBIO.

Tip 3: Praat niet negatief over de andere ouder.

Praat niet negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kind(eren). Hoewel het heel begrijpelijk kan zijn dat jij gekwetst bent, woede voelt en allerlei andere (negatieve) emoties van dien aard, moeten de kinderen ten allen tijde worden beschermd tegen jouw emotionele pijn. Zij hebben op het moment van de scheiding van zijn/haar ouders genoeg aan het eigen rouwproces waar zij in zitten. Daarnaast is het zo dat als jij negatief over je ex praat, je kind zich ook aangesproken voelt. Jullie zijn de twee belangrijkste personen voor het kind, en je wenst te voorkomen dat het kind in een loyaliteitsconflict komt.

Tip 4: informeer eerst elkaar over een nieuwe partner

Als je eerst je collega ouder informeert over je nieuwe partner, dan geef je je kinderen de ruimte om daarover vrij te spreken met de andere ouder. Het kan voor de andere ouder emotioneel zijn of even wennen zijn geconfronteerd te worden met een nieuwe partner. Zodra de kinderen trots vertellen over dat wat ze hebben meegemaakt, is het handig dat de kinderen niet geconfronteerd worden met de emoties van de ouder die er nog geen weet van had. Het zou fijn zijn als het kind dan voelt dat het ok is, dat het kind blij mag zijn met de nieuwe partner in het leven van zijn ouder(s).

Als je kind je vol trots komt vertellen dat hij een broertje of zusje krijgt, hoe zou het voor je kind zijn om dan van jou te horen; ‘dat is hartstikke leuk voor je, ik en blij voor jou’. Ook hierbij adviseer ik altijd elkaar eerst te informeren.

Tot zover mijn tips!

Ruim 10 jaar lang heb ik als pedagoog gewerkt, heb ik gezien wat een scheiding voor impact heeft op kinderen. En heb ik helaas ook gezien wat een vechtscheiding voor problemen kan veroorzaken bij het kind. Ik zit me er graag voor in om dit te voorkomen, samen met ouders!

Sta je op het punt te scheiden en zoek je daarbij deskundige hulp waarbij alle aandacht is voor het kind? Wees welkom voor een kosteloos informatiegesprek bij Divorcespecialistamterdam.nl te bereiken via info@divorcespecialistamsterdam.nl en 06-42841251

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist op het gebied van scheidingen met alle aandacht voor het vormgeven van ouderschap.

#mediation #kindinscheiding #loyaliteitsconflict #ouderschapsplan #ouderschapsregeling #divorcespecialistamsterdam #ouderschapnascheiding #ouderschaptijdensrelatie #premaritalmediation #loveislove #oudersblijvennascheiding #dekinderenscheidenmee #elkkindisuniek #herzienouderschapsplan #Villapinedo

 

1 gedachte over “4 tips om co-ouderschap goed te kunnen uitvoeren na scheiding”

  1. Interessante blog. Gelukkig ging het er bij onze situatie redelijk soepeltjes vanaf… Lijkt me vervelend als je een advocaat moet inschakelen voor dingen als een kinderalimentatie. Sterkte naar iedereen die hierdoor heen gaat <3

    Groetjes,

    Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *