kind in scheiding

3 tips in het belang van kinderen bij een scheiding

Enkele weken geleden heb ik een oproep geplaatst. Ik was op zoek naar volwassenen die in hun kinderjaren te maken hebben gehad met de scheiding van hun ouders. Ik was razend benieuwd naar de ervaring van ervaringsdeskundigen, wie kan mijn tenslotte beter voorzien van de do’s & don’ts?

Allemaal heel erg bedankt voor jullie tijd!

Ik heb op mijn website een e-book staan, ‘Hoe vertellen jullie de kinderen dat jullie gaan scheiden?’.  Wat ik in ieder geval alvast kan verklappen is dat de tips uit het e-book overeenkomen met de tips die ik van de ervaringsdeskundigen te horen kreeg. Dit e-book is overigens via deze link geheel gratis te downloaden.

Ruim 10 jaar heb ik als pedagoog gewerkt  waardoor ik -helaas- veel ervaring heb met vechtscheidingen. Daardoor weet ik goed wat de impact is van een vechtscheiding is op een kind. Dit wil ik samen met de ouders zien te voorkomen.

 

Tip 1: Breng de boodschap dat jullie gaan scheiden samen

De meeste correspondenten die ik gesproken heb weten als de dag van gister te vertellen hoe het ging, dat moment dat de ouders vertelden dat ze zouden gaan scheiden. Voor deze personen was dit geen fijn nieuws, integendeel. Wat wel fijn was, was dat zij zich als kind gehoord hebben gevoeld en dat zij de tijd konden nemen het te laten bezinken en verwerken.

Eén keer kreeg ik te horen dat zijn ouders de boodschap dat zij zouden gaan scheiden niet besproken hadden met hem. ‘Ineens was er veel ruzie en niet veel later woonden we ergens anders en zag ik mijn vader nog maar heel weinig’.

Denk ook aan de volgende aspecten; timing; bijvoorbeeld aan het einde van de week, zodat het kind de ruimte heeft om het te laten bezinken in het weekend en bij voorkeur niet voor het slapen gaan. Qua locatie is het aan te raden een neutrale plek te kiezen, bijvoorbeeld de huiskamer. De slaapkamer bij voorkeur niet, voor het kind is de slaapkamer de veilige plek om zich terug te trekken.

 

Tip2: Praat altijd positief over elkaar in het bijzijn van het kind

‘Doordat mijn moeder negatief sprak over mijn vader, heb ik altijd met het idee geleefd dat mijn vader een slecht mens was. Pas veel later heb ik ook de leuke kanten van mijn vader leren kennen, en ook wat ik met hem gemeen heb. Ondanks dat ik veel respect heb voor mijn moeder en voor de zorg die ze alleen op zich heeft genomen, had ik graag gewild dat ook mijn vader een rol had gehad tijdens mijn kindertijd, al was het maar voor de leuke dingen’.

Wat je wil voorkomen, is dat je kind te maken krijgt met een loyaliteitsconflict. Een loyaliteitsconflict is een dilemma dat bij kinderen ontstaat als ze het gevoel hebben dat ze hun voorkeur moeten uitspreken voor een van de gescheiden ouders. Het is een innerlijk conflict dat ontstaat als het kind door loyaliteit naar de ene ouder voelt dat het een andere ouder te kort doet. Ook al houden jullie niet meer van elkaar, jullie kind mag van jullie allebei houden.

 

Tip 3: Zeg het kind dat het niet zijn schuld is.

Kinderen zijn geneigd te denken dat het hun schuld is dat ouders gaan scheiden. Ook al denk je dat hij of zij het wel weet dat het niet zijn schuld is, blijf benadrukken dat het de keuze van jullie als ouders is en het niks te maken heeft met hem of haar.

‘Het is niet jouw schuld dat we gaan scheiden, en je mag van ons allebei blijven houden, wij blijven ook net zoveel van jou houden als dat we nu doen’.

 

Sta je op het punt te scheiden en zoek je daarbij deskundige hulp waarbij alle aandacht is voor het kind?  Wees welkom voor een kosteloos informatiegesprek bij www.Divorcespecialistamsterdam.nl  te bereiken op 06-42841251, of neem contact op via info@divorcespecialistamsterdam.nl

Deel bovenstaande informatie gerust in je netwerk als je in je omgeving mensen kent die baat kunnen hebben bij een specialist op het gebied van scheidingen met alle aandacht voor het vormgeven van ouderschap.

#kindinscheiding #loyaliteitsconflict #ouderschapsplan #ouderschapsregeling #divorcespecialistamsterdam #ouderschapnascheiding #ouderschaptijdensrelatie #premaritalmediation #loveislove #oudersblijvennascheiding #dekinderenscheidenmee #elkkindisuniek #herzienouderschapsplan

 

 

 

 

 

 

1 gedachte over “3 tips in het belang van kinderen bij een scheiding”

  1. Wat een interessante blog! Ik heb een aantal jaar geleden ook in een vervelende echtscheidingsprocedure gezeten. Er waren kinderen en een koophuis betrokken, dus het was een lang traject. Goed dat jij er zo open over kan praten en schrijven!

    Groet,

    Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *