corona relatietest

Corona, de ultieme relatietest

Vrijwel dagelijks krijg ik de vraag ‘Heb je het nu drukker met scheidingen?’. Tja, mensen zitten op elkaars lip, dat maakt het wat uitdagender. Om al die stellen die nu struggelen een hart onder de riem te steken, schrijf ik dit blog.

Door het coronavirus zit iedereen al weken thuis. U gaat niet naar uw werk, er niet even op uit met vrienden of collega’s en u kunt niet naar de sportschool. Dag in dag uit bent u in elkaars omgeving. Jullie huiskamer is naast jullie gezellige en veilige haven nu ook ineens kantoor, restaurant en misschien ook wel sportschool ineen. Wat betekent dit voor jullie?

Voorlopig ziet het er nog naar uit dat u de effecten van het coronavirus niet kunt ontwijken. De ultieme relatietest zal dus nog even voortduren, dat kan met tijden een interessante uitdaging zijn. Durft u de uitdaging aan?

 

Geef elkaar de ruimte

‘Makkelijker gezegd dan gedaan op 60m2’ hoor ik u denken. Nu jullie met z’n allen thuis zijn is het logischer dat jullie letterlijk vaker tegen elkaar aan ‘botsen’. Indien u kinderen heeft krijgt u er ook nog eens thuiseducatie bij. En hier begint de uitdaging, hoe creëert u ruimte voor uzelf, voor uw partner en voor de kinderen? Het begint bij de ruimte te nemen, en te geven. Bijvoorbeeld door een flinke wandeling te maken en af te stemmen wie wanneer in welke ruimte is.

Wees u ervan bewust dat u mogelijk wat eerder geprikkeld bent en u zich eerder irriteert aan de aanwezigheid van uw partner en/of kinderen. Communicatie is daarbij heel belangrijk, probeert u echter de communicatie aan te gaan op het moment dat de irritatie wat gezakt is.

 

Wekelijkse quality-time

Oftewel, ga lekker op date met uw partner. Omdat de dagen tijdens de corona crisis nog eens veel op elkaar kunnen lijken en het enige wat de werkweek onderscheidt van het weekend het thuiswerken is, kan het nog wel eens gaan vervelen.

Om verveling en verwaarlozing van uw huwelijk te voorkomen kunt u een vast moment in de week inplannen waarin u samen wat leuks onderneemt.

Per week kan dit verschillen van iets kleins zoals een boswandeling tot iets groters zoals een nachtje weg. Wees creatief, u kunt het zo gek maken als u zelf wilt. Andere leuke ideeën zijn bijvoorbeeld: Samen een diner koken, thuis een eigen (wijn)proeverij organiseren, picknicken op het strand bij zonsondergang, uiteten gaan bij jullie favoriete restaurant door het te laten bezorgen, een spelletjesavond organiseren, een filmavond houden.

Doordat u een moment samen van te voren plant, heeft u iets om naar uit te kijken de hele week. Leuke uitdaging toch, blijven daten tijdens uw huwelijk of relatie?

 

“Communicatie is key”

Toch zal het wel eens voorkomen dat u zich ergert aan uw partner doordat jullie continu op elkaars lip zitten, en dit is volkomen normaal. Toch is het extra belangrijk deze irritaties en ergernissen goed onder controle te houden, zodat uw huwelijk hier niet aan onderdoor gaat.

Wanneer de ander bijvoorbeeld net niet goed de vaatwasser heeft ingeruimd en u zich daar aan ergert, neem dan eerst een kort moment van zelfreflectie: Ga bij uzelf na wat u van binnen voelt en wat dat zegt over uzelf. Hierdoor zult u merken dat u uw emoties beter onder controle kunt houden. Misschien wat vaker dan normaal ‘even tot tien tellen…’

Maak vervolgens wel uw emoties bespreekbaar. Maar let op: Breng de boodschap naar uw partner over in de vorm van een verzoek in plaats van een verwijt. Zo voorkomt u een negatieve sfeer die anders was ontstaan als u fel was uitgevallen.

En laten we vooral de positiviteit niet vergeten! U hebt elkaar, vergeet u vooral ook niet naar elkaar uit te spreken of kenbaar te maken dat jullie elkaar dankbaar zijn. Genoeg mensen zitten met ongelofelijke huidhonger, u heeft elkaar, heb geen honger!

 

Wat ligt binnen uw eigen kracht?

Wat ook belangrijk is, en mooi aansluit op bovenstaande stuk over communicatie, is de verantwoordelijkheid nemen over uw eigen gedrag. Wat u uitstraalt en hoe u zich uit naar uw partner zal effect hebben op wat uw partner uitstraalt en hoe hij/zij zich naar u uit. Oftewel: U vormt elkaars gedrag door uw eigen reactie.

Wanneer het even niet lekker loopt, is dit nog geen reden tot paniek. Het kan helpen niet te ver vooruit te denken, zeker nu met al deze onzekerheden. Blijf per dag evalueren op jullie huwelijk: Vraag naar elkaars behoeften, en geef ook aan wat u nodig heeft. Neem de verantwoordelijkheid miscommunicatie te voorkomen: Wees open naar elkaar toe, spreek uw dankbaarheid uit en geef toe als u fout zit.

Natuurlijk bent u van harte welkom om als het echt niet meer lukt u te helpen  bij een scheiding. Nog veel liever heb ik dat jullie de liefde in elkaar blijven vinden. Gaat u de uitdaging aan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *