stappen van het scheidingsproces

๐——๐—ฒ ๐Ÿฒ ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฝ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฐ๐—ฒ๐˜€

Maar al te goed realiseer ik me dat er veel op je af komt bij een scheiding. De financiรซle afwikkeling, de nieuwe financiรซle situatie, waar ga je wonen? En alles wat er komt kijken bij het regelen van ouderschap nu jullie gescheiden gaan leven.

Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen, waar jullie en de kinderen goed mee uit de voeten kunnen. Nu en in de toekomst! In deze blog beschrijf ik een duidelijke structuur, waarmee dit efficiรซnt en effectief te realiseren is. Met daarin alle aandacht voor de praktische zaken, maar natuurlijk ook voor alle emoties die een scheiding met zich mee brengt.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 1 ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ด๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฐ

Het informatiegesprek bied ik kosteloos aan, een service van mijn kant. Enerzijds om met elkaar kennis te maken en vast te stellen of we een klik hebben om de samenwerking met elkaar aan te gaan. Anderzijds om een goed beeld te vormen van de hulp die jullie hierbij nodig hebben. Met daarbij aandacht voor jullie gezamenlijke en ook afzonderlijke belangen. Ik licht tijdens dit gesprek mijn werkwijze toe, alsook de fases van het scheidingsproces en ik geef een tijdsindicatie. Jullie bepalen zelf welk traject het beste bij jullie past.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 2 ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ป๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ช

In deze fase inventariseren we wat er allemaal geregeld moet worden. Bijvoorbeeld: de verdeling van de woning en de inboedel, alsook jullie wensen voor de nieuwe situatie. Er wordt een begin gemaakt met het onderzoeken van alle opties. Ik begeleid bij het houden van overzicht en het opstellen van een stapsgewijze aanpak. De kinderen krijgen binnen het proces alle aandacht. Binnen deze inventarisatiefase stellen we samen vast wat jullie wensen en belangen zijn en waarover concrete afspraken gemaakt moeten worden.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 3 ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ฎรซ๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡ช ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ช

Op basis van de inventarisatie, ga ik aan de slag met de financiรซle berekeningen. Dit betreft maatwerkberekeningen, met jullie wensen, belangen en behoeften als uitgangspunt. Bij zeer complexe situaties zal, waar nodig, van externe expertise gebruik gemaakt worden. Deze berekeningen geven jullie inzicht in wat er in de nieuwe situatie onder aan de streep overblijft. Dit inzicht geeft de broodnodige rust en duidelijkheid en wordt dan ook zo snel als mogelijk opgeleverd.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 4 ๐Ÿ‡ด๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡ต๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ณ

Dรฉ reden dat ik ooit ben gaan werken als scheidingsspecialist is omdat ik in de jeugdzorg heb kunnen zien wat de invloed op kinderen is als ouders niet meer als team kunnen samenwerken. Door ouderschap goed te regelen, voorkom je een vechtscheiding. Voor jullie zelf fijn, maar vooral voor de kinderen.

In het ouderschapsplan staat opgenomen wat jullie afspreken over:

  • hoe u de kinderen heeft betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan;
  • hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling), of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);
  • hoe en hoe vaak u elkaar informeert over uw kind;
  • hoe u samen beslissingen neemt over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze;
  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Het vaststellen van een ouderschapsplan is wettelijk verplicht. Maar dat vind ik niet eens het belangrijkste. Ik gun jullie en jullie kinderen een prettig vervolg van de opvoeding, waarbij jullie optimaal samenwerken. Jullie blijven voor de kinderen uiteraard de allerliefste ouders van de hele wereld!

Overigens spreek ik zelf van een ouderschapsregeling. Omdat ook afspraken omtrent ouderschap maatwerk vergt. Een plan gaat uit van intenties, ik ga graag uit van werkbare afspraken, die voor jullie in het dagelijks leven goed toepasbaar zijn. Alle belangrijke aspecten binnen de opvoeding van jullie kinderen worden ingeregeld, zodat alles helder is en er zo min mogelijk frustraties ontstaan.

Indien gewenst maak ik ook tijd voor een gesprek(je) met jullie kinderen. Als neutraal persoon kan ik luisteren naar hun wensen en behoeften. De minimum leeftijd voor een kindgesprek is 5 jaar.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 5 ๐Ÿ‡ฏ๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ช ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ซ๐Ÿ‡ญ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ‡ช๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฌ

Alle gemaakte afspraken zullen door de scheidingsspecialist worden vastgelegd in de โ€™Vaststellingsovereenkomst Scheidingโ€™, waar het ouderschapsplan aan wordt toegevoegd.

Zodra alle documenten zijn ondertekend, worden deze overhandigd aan een advocaat. De advocaat zal het gezamenlijk verzoekschrift indienen bij de rechtbank en de verdere afwikkeling van de scheiding verzorgen.

๐Ÿ‡ธ๐Ÿ‡น๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ต 6 ๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฆ๐Ÿ‡ฟ๐Ÿ‡ด๐Ÿ‡ท๐Ÿ‡ฌ

Nadat het traject naar tevredenheid is afgerond, bied ik jullie de mogelijkheid voor een kosteloos nazorggesprek. Dit gesprek vindt ongeveer 4 tot 6 maanden na de laatste afspraak plaats. Tijdens dit gesprek bekijken we hoe het met jullie en de kinderen gaat en of het gelukt is met alle regelzaken, bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *